Loftwonen in een bijzondere industriële omgeving

In Eindhoven zijn 350 bijzondere woningen gerealiseerd in drie appartementengebouwen, Blok 59, 60 en Blok 61. De woningen staan op het oude Philips terrein Strijp-S. Loftwonen is een bijzondere vorm van stedelijk wonen. Het idee van Loftwonen is gebaseerd op hoge kamers en flexibele plattegronden. Strijp-S  kenmerkt zich door gedurfde industriële gebouwen. De architectuur van de nieuwe woonblokken sluit naadloos aan bij deze stijl.

De gevels van de blokken zijn opgebouwd uit rood metselwerk en geprefabriceerd gekleurd beton in massieve repetitieve patronen die een robuuste architectuur creëren die past bij de omgeving. Een bijzonder element is het plafond van de entree, die volledig is afgewerkt met Alsecco minerale steenstrips. De binnentuin is kleinschalig, maar bijzonder vormgegeven. In tegenstelling tot zijn robuuste uitstraling. Alles in deze binnentuin heeft een hemelsblauwe kleur waardoor er een oase van rust ontstaat binnen het dynamische Strijp-S gebied. In dit gebied bevinden zich de galerijen met de ingangen naar de wooneenheden en een zogenaamde “watervaltrap”.

Blok 61 maakt deel uit van een stedenbouwkundige compositie van drie woonblokken die op vergelijkbare wijze zijn gebouwd. De woonblokken zijn gelegen langs het spoor als verlengstuk van het bekende Klokgebouw. De drie gebouwen zijn gescheiden van het spoor door middel van een langwerpige parkeergarage, die parallel loopt aan de spoordijk.

De appartementen hebben ongebruikelijke verdiepingshoogtes. Ze zijn 3,20 meter hoog, waardoor er veel ruimtelijke vrijheid is. De kamers zijn voorzien van sanitaire blokken, ook wel “cubies” genoemd, waarin de keuken, het toilet en de badkamers zijn verwerkt. Hierdoor kan de rest van de ruimte flexibel naar wens worden ingedeeld.