Nachtegaalstraat Alphen aan den Rijn

Efficiënter wonen

Sinds dit najaar is het een stuk efficiënter wonen in de Alphense Nachtegaalstraat. In 2016 werden de eerste appartementen opgeleverd van een omvangrijk complex. De opdrachtgever, woningcorporatie WonenCentraal, stelde hoge eisen aan de energiezuinigheid van de nieuwe woningen. Met succes, want alle appartementen krijgen het Energielabel A. Energietransitie in de praktijk.   

Lichtgewicht materialen
Bij de bouw van de nieuwe appartementen in Alphen aan den Rijn ligt de nadruk op lichte materialen. Naast een aantal betonnen elementen zijn de gebouwen met name opgetrokken uit polystyreen en hout. Daardoor moest ook het gewicht van de gevelafwerking binnen de perken blijven. Omdat diverse traditionele gevelmaterialen te zwaar bleken, gingen architect en aannemer op zoek naar alternatieven. De speurtocht naar een gevelafwerking die licht van gewicht is én een hoge isolatiewaarde heeft, leidde naar het buitengevelisolatiesysteem Alprotect Quattro. Voor de afwerking viel de keuze op steenstrips van Alsecco, waarbij de duurzaamheid en (opnieuw) het geringe gewicht doorslaggevend waren.

Snel bouwproces
Het bouwbedrijf dat de appartementencomplexen realiseert, BAM Woningbouw Zuidwest, zou in Alphen aan den Rijn best eens de nodige snelheidsrecords kunnen breken. Het project ging pas in juli 2015 van start en in oktober 2016 werden al 76 drie- en vierkamerappartementen opgeleverd. Het snelle bouwproces stelde ook hoge eisen aan gevelspecialist TGI, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de afwerking. De werkdruk liep in sommige uitvoeringsfases zo hoog op, dat TGI maar liefst 20 stukadoors moest inzetten. 

Bijzondere metselverbanden
Bij de vormgeving van de gevel heeft Zeep Architecten bijzondere metselverbanden met elkaar gecombineerd. Doordat Alsecco de mogelijkheid biedt naast het standaardaanbod ook steenstrips op maat te maken, kon de architect beschikken over een grote diversiteit aan kleuren en structuren. Dat heeft geleid tot een bijzonder geheel. Het vervaardigen van steenstrips is een ambachtelijk proces, dat bij alsecco nog steeds voor een belangrijk deel met de hand gebeurt. Naast speciale machines zijn voor het maken van steenstrips van hoogwaardige kwaliteit kennis, ervaring en speciale vaardigheden nodig. Met name het aanbrengen van de steenstructuur is het werk van de geschoolde expert. 

Isolatie
De isolatieplaten van Alprotect Quattro, die zijn gebruikt voor de buitengevels van de appartementengebouwen in Alphen aan den Rijn, leveren met een isolatiewaarde van 0,34 W/mK uitzonderlijke prestaties. Daarnaast kunnen ze zonder problemen een stootje verdragen en zijn ze ongevoelig voor vuil. De organische wapeningslaag van het systeem is sterk elastisch en precies afgestemd op de eigenschappen van de isolatieplaat. Daardoor is de gevel in hoge mate slagvast, zowel waar de steenstrips zijn aangebracht als op het gedeelte met sierpleister. Dankzij Alprotect Quattro blijven de stookkosten voor de bewoners van de Nachtegaalstraat verrassend laag. 

 

Plaats

Alphen aan den Rijn

Opdrachtgever

WonenCentraal

Uitgevoerd door

TGI

Gerealiseerd door

Bam Bouwen Op maat

Kralingseweg  241-249

3062  CE Rotterdam

Producten

Alprotect Quattro, steenstrips