70 sociale huurwoningen naar NOM

BAM Wonen heeft 70 sociale huurwoningen van woningcorporatie Portaal in Soest gerenoveerd tot ‘nul op de meter’ huizen (NOM). Hierbij is gebruik gemaakt van prefab lichtgewicht gevels.  Deze gevels bestaan uit houten regels, isolatiemateriaal, fermacell plaatmateriaal en daarop 6 mm dikke minerale steenstrips. Door de gevels te prefabriceren zijn de renovatiekosten laag gehouden. Het ontwerp is gemaakt door Wenink/Holtkamp Architecten.

NOM-renovatie

De renovatie naar nul-op-de-meter maakt de woningen in Soest gasloos. Voortaan voorzien zonnepanelen, een warmtepomp en een warmte-terug-wininstallatie de woning van warmte en elektra. Met als gevolg dat gedurende een jaar evenveel duurzame energie wordt opgewekt als normaliter wordt gebruikt. In Soest zijn nieuwe kant-en-klare gevels, die bestaat uit een isolatiepakket en minerale steenstrips, inclusief drielaags/triple glas, tegen de bestaande gevels geplaatst. Over het bestaande dak ligt een nieuw dak met zonnepanalen en de kruipruimte is geïsoleerd. Ook keukens, badkamers en toiletten zijn vernieuwd. Alle noodzakelijke installaties, zoals de warmtepomp, omvormer en balansventilatie, worden geplaatst in een energiemodule. Deze staat achter de woning.

Plug & play

Voor deze energiemodule geldt plug & play. Binnen vier uur wordt de CV-ketel verwijderd en de nieuwe module geplaatst. Daardoor wordt het ontbreken van warm water tot een minimum beperkt en ondervindt de betreffende bewoner zo min mogelijk overlast. Cruciaal onderdeel van deze energiemodule is de Smart Energy Management-module (SEM) van ABB, die de installaties monitort, gegevens opslaat in de cloud, visualiseert en waar mogelijk aanstuurt.

Integraal Smart Energy Management systeem

De SEM-module monitort het energieverbruik per woning, reageert op ‘real-time data’ waardoor de E- en W-installatie goed op elkaar zijn afgestemd. Ook zet het alle informatie veilig in de cloud. Hiermee kan een woning worden gemonitord, waardoor bewoners een beter inzicht krijgen in hun energiegebruik. Zo kunnen zij energie besparen en zien dat de beloofde resultaten gehaald worden.

All electric

SEM kan een belangrijke stap zijn op weg naar ‘all electric’, bijvoorbeeld als onderdeel van een all electric-wijk, waarin niet alleen wordt gekeken naar het individu, maar juist naar het geheel. Een betere energie-afstemming binnen de wijk gaat verspilling tegen, waardoor vooral de operationele kosten omlaag kunnen.

De woningen werden in opdracht van woningcorporatie Portaal door BAM opgeleverd. Het project maakt deel uit van het landelijke initiatief De Stroomversnelling, een samenwerking tussen bouwers en woningcorporaties om verouderde woningen comfortabel en energiezuinig te maken.