Herbestemming: van graansilo naar woningen
In de oude beneden stad van Nijmegen heeft één van onze opdrachtgevers een bijzonder woningbouwproject gerealiseerd. De voormalige meubelzaak Framy was gevestigd in diverse samengevoegde en in verval geraakte panden waaronder een meeltoren behoort. Naast een achttal stadswoningen werden ook 6 appartementen en 14 studio’s gerealiseerd in een voormalige graansilo aan de Bottelstraat.
Een dergelijke, binnenstedelijke nieuwbouw- en tevens renovatieklus zorgde voor de nodige uitdagingen, zoals bijvoorbeeld het steigerwerk die te maken had met perkte toegang, aangrenzende bebouwing en beperkte verankeringsmogelijkheden. Een deel van de bebouwing is (cultuur)historisch waardevol. Het herontwikkelde complex biedt plek voor nieuwe woningen, werk- en winkelruimte. De ingrepen in de bestaande bebouwing zijn zo gedaan dat de waardevolle delen bewaard konden blijven en nu weer tot hun recht komen.
Binnen het complex zijn de meeltoren en magazijnen herbestemd. De meeltoren is afleesbaar gebleven zowel binnen als buiten. De silo’s zijn binnen herkenbaar doordat de openingen tussen de silo’ s als doorbraken vorm zijn vormgegeven, de ruwe beton is zichtbaar. Aan de buitenzijde is bewust gekozen voor verspringende gevelopeningen en balkons. De nieuwe opbouw heeft afwijkende materialen. Zo blijft de oorspronkelijke vorm en functie zichtbaar. De industriële graantoren is weliswaar een strakke flat geworden maar de trechtermonden op maaiveld niveau blijven zichtbaar door de opengelaten gevel.