Duurzame productoplossingen op gevelgebied
Aan onze gebouwen stellen we hoge eisen. We moeten er goed in kunnen werken, we willen ons er thuisvoelen en ook het uiterlijk vinden we belangrijk. Tegelijkertijd verlangen we van gebouwen dat ze energiezuinig, veilig en duurzaam zijn. Zodat ze hun waarde behouden of zelfs in waarde stijgen. Kortom, onze gebouwen moeten presteren.
Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Energie besparen is de meest directe manier om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Door effectieve gevelisolatie kan het energiegebruik van gebouwen spectaculair dalen.
Gevelisolatie, wat levert het op?
Zoals de naam al weergeeft, wordt bij buitengevelisolatie een laag isolatiemateriaal op de buitenzijde van de gevel aangebracht. Dit wordt vervolgens voorzien van gevelbekleding, bijvoorbeeld sierpleister of steenstrips. Het vergt een hogere investering dan spouwmuur- of binnenisolatie, maar u krijgt er een hoop voor terug. Buitengevelisolatie is namelijk de meest duurzame vorm van warmte-isolatie en heeft ook de hoogste isolatiewaarde van alle gevelisolatievormen. Geïsoleerde buitenmuren voorkomen dat binnenwarmte via de muren naar buiten wegvloeit. Daardoor blijft de temperatuur in de woning constanter, waardoor het binnen comfortabel aanvoelt. In de zomer zorgt de geïsoleerde gevel ervoor dat de warmte buiten blijft.
Buitengevelisolatie is voor zowel nieuwbouw als een renovatie mogelijk. Bij een renovatie is de buitengevel weer als nieuw. Buitenisolatie is als een facelift voor de woning en bewoners ondervinden geen last van werkzaamheden doordat deze buitenshuis plaatsvinden. Bovendien kunt u uw stookkosten behoorlijk reduceren door de toepassing van een gevelisolatiesysteem en daarnaast stijgt de waarde van de woning aanzienlijk.
Het verschil in isolatiewaarden
Om een vergelijking te maken tussen de isolatiewaarden van de verschillende gevelisolatievormen, geven we een concreet voorbeeld. De isolatiewaarde is voornamelijk afhankelijk van de isolatiedikte. Woningen, gebouwd tussen 1920 en 1975, hebben vaak een spouw van maximaal 7 cm breed. Afhankelijk van het isolatiemateriaal kan de isolatiewaarde van een gevel met spouwisolatie van 7 cm dik oplopen tot 3,0 m2K/W. Buitengevelisolatie kan veel dikker worden aangebracht. Een gevel met buitengevelisolatie van 13 cm dik heeft een RC-waarde van ongeveer 4,0 m2K/W. Volgens het Bouwbesluit is voor de gevel een minimale RC-waarde van 4,5 m2K/W vereist, dit bereikt u dus gemakkelijker met buitengevelisolatie.
Kosteneffectief investeren
Kosten zijn altijd een factor in elk bouwproject. Duurzame gevels zijn niet alleen een kosteneffectieve aankoopoptie, ze zijn ook een keuze die de gebruiks- en onderhoudskosten van gebouwen gedurende tientallen jaren aanzienlijk kan verminderen. De technologie van gevels is zo ver gevorderd dat de gevels van vandaag vele jaren meegaan zonder te verslechteren. Een betrouwbare gevel is een keuze die op de lange termijn geld zal besparen en tegelijkertijd een economische investering is in vergelijking met vergelijkbare gevels die minder duurzame eigenschappen vertonen.
Bespaar materiaal en kosten door lange onderhoudsintervallen
Verouderde gevels die onvoldoende dekking bieden om effectief te isoleren en beschermen, kunnen de duurzaamheid van het gebouw in de loop van de tijd verminderen. De producten en systemen van Alsecco zorgen voor een langere onderhoudscyclus. Daarnaast zit er op onze buitengevelisolatiesystemen een niet aflopende verzekerde garantie van 10 jaar.
Wilt u meer weten over het duurzaamheidsbeleid en de bedrijfsprocessen van ons moederbedrijf DAW? Ga naar de site van DAW Nederland.